2011 m. vasario 26 d.

Patys skaniausi barščiai

Reikės:
400 g mėsos sultiniui išvirti (gali būti ir kauliukai)
5 bulvių
3 burokėlių
3 morkų
nedidelės kopūsto galvos
vieno pomidoro
2 v.š. acto
1 v. š. cukraus
česnako
druskos, pipirų
krapų

Pirmiausia reikia išvirti sultinį. Tam reikia išvirti mėsytę, verdant pridėti druskos, pipirų, lauro lapų. Manau kiekviena turime savų paslapčių, kaip virti sultinį. Ruošiame daržoves: bulves supjaustome kąsnio dydžio gabalėliais, kopūstą susmulkiname, burokėlius, pomidorą ir morkas sutarkuojame stambia tarka.  Bulves ir kopūstus dedame į išvirusį sultinį.  Morkas ir burokėlius kepame keptuvėje su trupučiu aliejaus. Supilame iš karto actą ir cukrų. Daržovės turi ne kepti, o troškintis. Jei skysčio išsiskiria mažai, galima įpilti sultinio. Troškiname apie 15 minučių ir tuomet dedame tarkuotą pomidorą. Kai bulvės ir kopūstai jau išvirę, supilame į puodą burokėlius su morkom. Verdam ant mažos ugnies, svarbiausia, kad sriubytė neužvirtų, nes dingsta skonis ir spalva. Įberiame kapotų šviežių krapų ir įspaudžiame česnako skiltelę. Leidžiame sriubai pastovėti, susimaišyti skoniams ir valgome. Niam niam :)

2011 m. vasario 13 d.

Duonos ir svogūnų sriuba

Labai paprasta, bet ne prasta :)
Taigi reikės:
250 g juodos duonos
3 didelių svogūnų
3 česnako skiltelių
600 ml vištienos sultinio
230 ml pieno
80 g sviesto
kmynų
druskos, pipirų

Duoną reikia supjaustyti kubeliais, svogūnus pusžiedžiais. Česnaką sutarkuoti ar sutrinti. Sultinį geriausia būtų išsivirti pačiai, bet su dabartiniais gyvenimo tempais visada trūksta laiko. Aš kai neturiu savo virto, naudoju ekologiškus sultinio kubelius, kad nereikėtų valgyti vien tik glutomato. Taigi.. pakepame duonos kubelius, kol parus ir pasidarys traškūs. Kitoje keptuvėje ištirpiname sviestą ir sudedame svogūnus, česnaką ir kmynus. Troškiname apie pusę valandos.
Kai duonos kubeliai būna pakankamai apkepę, ant jų supilame pieną. Jie turi prisigerti pieno ir suminkštėti.
Į minkštus svogūnus supilame sultinį ir sudedame duonos kubelius. Pagardiname pagal skonį druska ir pipirais. Valgome su grietine.
Sriuba labai tinka šaltam žiemos vakarui. Skanaus !