2010 m. spalio 28 d.

Čeburėkai


Visada norėjau iškepti tradicinių pūslėtų čeburėkų, nes pirkti  nekyla ranka.  Labai ačiū bendradarbei Astai už receptą, nuo šiol mano šeima galės mėgautis čeburėkais namie. Aišku, nėra pats sveikiausias maistas, bet nors žinom, ką valgom.

Tešlai reikės:
miltų ir pieno

Mėsos įdarui:
maltos kiaulienos
kefyro
svogūno
mėgstamų prieskonių
druskos, pipirų

Varškės įdarui:
varškės
majonezo
mėgstamų prieskoninių žolelių
druskos, pipirų

Negaliu parašyti normų, nes viską dėjau iš akies. Į pieną dėti miltų ir minkyti tol, kol tešla nebelips prie rankų. Dabar atsakingiausias momentas tiems, kas nori daug ir didelių pūslių. Tešlą reikia arba daužyti kočėlu, arba mėtyti ant stalo bent jau 5 minutes. Paprakaitavus tešlą suskirstyti rutuliukais. Dabar ruošti įdarą. Į maltą mėsą dėti smulkiai pjaustytą svogūną ir pagal skonį prieskonių. Pilti tiek kefyro, kad masė būtų tirštumo kaip grietinė. Tešlos rutuliukus iškočioti , dėti įdarą ir užlankstyti kraštus kaip kas moka ir mėgsta. Aš čeburėkus dariau tokio dydžio, kaip mes įpratę matyti, plaštakos dydžio.
Dalį tešlos užšaldžiau, nes prisidariau jos labai daug. Taigi kitą dieną kepiau čeburėkus su varškės įdaru. Šiam įdarui į varškę įmaišyti kapotas prieskonines žoleles ir kelis šaukštus majonezo. Gerai viską sutrinti ir dėti ant tešlos.

Skanaus!

Įdaryta vištienos krūtinėlė

2 porcijoms reikės:
2 vištienos filė
50 g rūkytos šoninės
kepintos ir marinuotos paprikos puselės
2 virtų kiaušinių
kokių 10 juodųjų alyvuogių
raudonėlio
druskos, pipirų
sviesto
šviežių petražolių

Šoninę paskrudinti keptuvėje iki traškėjimo. Papriką supjaustyti juostelėmis, alyvuoges ratukais, kiaušinius kubeliais. Susmulkinti petražoles. Vištienos filė įpjauti išilgai beveik iki pat krašto. Svarbu, kad nepasidarytų du atskiri gabalai. Vištieną ištrinti druska, pipirais, raudonėliu ir kitais mėgstamais prieskoniais. Į vištienos filė kišenę dėti šoninę, paprikas, kiaušinius, alyvuoges ir petražoles. Susmeigti vištienos kraštus pagaliukais.
Ištirpdyti keptuvėje gabaliuką sviesto ir apkepti jame krūtinėles kol parus. Tuomet šauti į 200 laipsnių kaitrumo orkaitę ir dar kepti apie 15-20 minučių.

Skanaus!

Recepto šaltinis Kayotic Kitchen

2010 m. spalio 27 d.

Salierų ir morkų sriuba


Reikės:
1 didelės saliero šaknies
1 kg morkų
6 česnako skiltelių
1 a.š. cinamono
1 a.š. čiobrelių
1 litro sultinio
druskos, pipirų
alyvuogių aliejaus

Salierą nulupti ir supjaustyti nedideliais kubeliais. Tą patį padaryti su morka. Sudėti salierą, morką ir česnaką į kepimo skardą, apšlakstyti aliejumi, paskaninti druska, pipirais. Kepti orkaitėje apie 45 minutes, kol daržovės suminkštės. Česnakas suminkštėja anksčiau, tai ir išimti jį reikia anksčiau. Iškeptas daržoves dėti į puodą, užpilti sultiniu. Pagardinti cinamonu, čiobreliais. Viską sutrinti blenderiu. Truputį pavirti, kad sriuba nebūtų atšalusi. Pagardinti pagal skonį druska, šviežiai maltais pipirais ir patiekti. Dar galima paskaninti sriubytę klevų sirupu ir citrinų sultimis.

Skanaus!

Recepto šaltinis Rock Recipes

2010 m. spalio 17 d.

Fokačia (focaccia) su rozmarinais ir česnakais


Reikės:
400 g miltų
1 v.š sausų mielių
2 v.š. medaus ar cukraus
2 a.š. druskos
2 česnako skiltelių
250 ml vandens
7 v.š. aliejaus
šviežio rozmarino

Jei turite virtuvinį kombainą, tai tešlos maišymo procesas bus labai greitas ir lengvas. Miltus, mieles ir druską sudėti į kombaino indą, truputį pamaišyti. Supilti tris valgomus šaukštus aliejaus ir medų (cukrų), dar truputį pamaišyti. Pilti šiltą (ne karštą) vandenį. Ir įjungti kombainą. Tešla turi sušokti į apvalų vientisą gabalą. Dėti tešlą į dubenį, apkloti rankšluosčiu ir palaikyti šiltai apie valandą, kad pakiltų tešla. Likusį aliejų grūstuvėje sutrinti su česnaku ir rozmarino lapeliais. Pakilusią tešlą truputį pakiočioti ir kloti į kepimo indą. Su pirštais padaryti tešloje duobutes. Viršų apšlakstyti aliejumi su rozmarinais ir česnakais. Puošti pagal fantaziją. Aš papuošiau alyvuogėmis, mėlynuoju svogūnu ir rozmarinu. Kepti 200 laipsnių kaitrumo orkaitėje apie 20 minučių.

Skanaus !

Recepto šaltinis Kayotic Kitchen

2010 m. spalio 2 d.

Daržoviniai kotletai


Vis žadu stengtis valgyti mažiau mėsos. Ir vis prižadu sau sudaryti savaitės meniu su dviem mėsinėmis dienomis, dviem žuvies dienomis ir trimis daržovinėmis. Šiai savaitei meniu yra, tik, aišku, jo reikia laikytis. :)
Taigi čia viena bemėsė vakarienė.

Reikės:
200 g brokolio
200 g žiedinio kopūsto
pusę smulkiai pjaustyto svogūno
400 g konservuotų sviestinių pupelių skardinės 
1 kiaušinio
1.5 v.š. miltų
1 a.š. kumino
2 a.š. džiovintos kalendros
2 v.š. avižinių dribsnių
ryšulėlio šviežios kalendros
druskos, pipirų
džiovintų čili (kas mėgsta aštriau)
aliejaus kepimui

Pjaustytus žiedynais brokolį ir kalafiorą, pupeles ir svogūną dėti į virtuvinį kombainą ir susmulkinti, kol pasidarys viena bendra masė. Daržovių masę supilti į dubenį. Pagardinti druska, pipirais, kas mėgsta aštriau, berkite čili. Supilti išplaktą kiaušinį ir prieskonines žoleles. Iš gautos masės formuoti kotletukus ir kepti aliejuje ant vidutinės ugnies apie 5 minutes iš abiejų pusių. Galima valgyti paprasčiausiai su grietine, galima su tzatziki ar kitu mėgstamu padažu.

Skanaus !

Recepto šaltinis The Well-Seasoned Cook


Spaghetti Bolognese

Reikės:
3 juostelių rūkytos šoninės
1 smulkiai pjaustyto svogūno
1 smulkinto saliero stiebo
900 g maltos kiaulienos
237 ml balto sauso vyno
60 ml pomidorų pastos
237 ml pieno
800 g pomidorų padažo
500 ml sultinio
1 lauro lapo
1/2 a.š. čiobrelių
1/2 a.š. muskato
spaghetti makaronų
druskos, pipirų

Šoninę susmulkinti ir pakepinti dideliame troškinimo inde. Sudėti svogūnus ir salierą, pakepti apie 5 minutes, kol truputį suminkštės. Dėti faršą ir pakepti kol parus. Mėsą gerai išskirstyti, kad būtų kuo smulkesni gabaliukai. Supilti pomidorų pastą, patroškinti kokias 5 minutes. Tuomet pilti vyną ir troškinti kol liks maždaug 3/4 skysčio. Tai užtruks apie 15 minučių. Supilti pieną, dar patroškinti apie 10 minučių. Pabaigai supilti sultinį, pomidorų padažą, sudėti čiobrelius, muskato riešutą, pagardinti druska ir pipirais. Troškinti 1-1,5 valandos. Patiekti su virtais spaghetti makaronais.

Skanaus!


Recepto šaltinis A Dash Of Sass