Kiek galima valgyti mėsą... Mes gi turime tiek daržovių. O dar pamaišius įprastinę bulvę su truputį egzotiškesnėmis daržovėmis, gaunasi labai skanūs patiekalai. Štai vienas iš jų.
Reikės: 900 g bulvių 1 svogūno 4 kiaušinių 300 g brokolių, išskaidytų žiedynais 1 supjaustyto poro 1 skiltelės česnako 1 v.š. aliejaus ½ puodelio vandens ¼ puodelio smulkiai kapoto šviežio baziliko 175 g sutarkuoto sūrio ¼ puodelio pasukų druskos, pipirų Bulves ir svogūną sutarkuoti su rupia tarka, nusunkti didžiąją dalį skysčių. Pagardinti bulves druska, pipirais, įmušti 2 kiaušinius. Iškloti bulvėmis kepimo indą ir kepti orkaitėje 45 minutes. Išimti iš orkaitės, patepti aliejumi bulvių pagrindo paviršių ir vėl kepti 15 minučių. Brokolio žiedynus, porus ir česnakus dėti į keptuvę. Pakepti 5 minutes, tuomet supilti vandenį ir pavirti, kol suminkštės brokolis. Po to nukelti nuo ugnies, sudėti bazilikus ir leisti masei atvėsti. Dubenyje išplakti 2 kiaušinius, supilti pasukas, berti druską ir pipirus. Į šį plakinį įmaišyti brokolius. Ant bulvių pagrindo sudėti pusę tarkuoto sūrio, tuomet pilti brokolius su kiaušiniais ir dėti likusį sūrį. Kepti 190 laipsnių orkaitėje dar 45 minutes.
Greitas, skanus, įdomus patiekaliukas. Idealiai tinka pusryčiams arba kai užklumpa netikėtai draugai. Tik reikia turėti:
totilijų vidutinio dydžio kumpio, pjaustyto gabaliukais tarkuoto sūrio konservuoto jalapeno pjaustytų svogūnų laiškų sviestoPašildyti truputį tortiliją keptuvėje, kad pasidarytų minkštesnė. Dėti į ją kumpį, sūrį, jalapeną ir svogūnų laiškus. Sulenkti pusiau. Ištirpdyti keptuvėje sviestą ir apkepti tortiliją iš abiejų pusių, kol apskrus.
Vėl Rytų virtuvė... Reikės: 300 g vištienos filė 1 cukinijos 1 baklažano skardinės kokosų pieno 1.5 puodelio vištienos sultinio pusės pjaustyto svogūno 2 cm imbiero šaknies 2 šaukštų žalios kario pastos 200 g kiaušininių makaronų (egg noodles) aliejaus šviežios kalendros citrinos sulčių pipirų
Vištieną supjaustyti nedideliais gabalėliais. Cukiniją ir baklažaną supjaustyti griežinėliais, imbierą sutarkuoti. Apkepti vištieną aliejuje giliame puode arba Wok'e. Išimti iš puodo. Tuomet kepti svogūną ir imbierą kelias minutes, sudėti cukiniją, dar šiek tiek pakepti. Dėti žalią pastą, išmaišyti, pakepti. Tuomet jau pilti kokosų pieną, sultinį, sudėti baklažanus ir vištieną. Virti 10 minučių. Dėti makaronus, išmaišyti. Virti kol makaronai suminkštės ir sugers beveik visą skystį. Jei trūksta aštrumo, galima įdėti dar kario pastos. Kai makaronai jau minkšti, nukelti puodą nuo ugnies. Pagardinti druska, citrinos sultimis ir kalendra.
Receptas yra mano vyro močiutės. Man jį perdavė jo mama. Kepdavo močiutė šias bandutes krosnyje, aš, žinoma, kepu orkaitėje. Bet kadangi nesu ragavusi iš pečiaus, tai skanios man ir šitos. :) Patiekalas grynai lietuviškas, riebus ir tinka šaltos žiemos vakarui...Reikės:
300 g varškės 2 kiaušiniai 1 a.š. sodos ar kepimo miltelių miltų (aš dedu iš akies, kad varškė suliptų.. nereikia dėti per daug miltų, nes bus kietos bandutės) lašinukų ar šoninės svogūno grietinės druskos žalumynai Į dubenį dėti varškę, mušti kiaušinius, berti pagal skonį druską. Sodą nugesinti šaukštu grietinės ir sudėti į varškės masę. Dėti miltus ir minkyti. Atgnybti išminkytos masės gabalėlį, pasukti tarp rankų ir padaryti pailgą kokių 2 cm pločio ritinį. Supjaustyti 2 cm ilgio gabalėliais. Išdėlioti kepimo skardoje ir kepti orkaitėje 20-30 minučių. Kol bandutės kepa, pasidaryti eikia padažą.Pjaustytus lašinukus pakepti keptuvėje, dėti smulkintus svogūnus, pjaustytus žalumynus. Pagardinti grietine. Padažą reikia padaryti skystoką. Iškepusias bandutes apipilti padažu ir palaikyti, kol suminkštės.
Poilsiaudama Kretoje valgiau taip paruoštas krevetes. Tai yra grynai graikiškas patiekalas. Užmiršau jau gal tą skonį per metus, bet man pasirodė, kad mano ruoštos žymiai skanesnės.:) Rekomenduoju pasigaminti, kas mėgsta jūros gėrybes. Nuodėmės vertas patiekalas...Reikės:
300 g tigrinių krevečių 1 smulkiai supjaustyto svogūno 3 pomidorų 250 g fetos sūrio 3 skiltelių česnako raudonėlio džiovintų čili pipirų druskos, pipirų aliejaus šlakelio ouzo (graikiškos anyžinės degtinės) ar kitokio anyžinio gėrimo (manau, kad galima išsiversti ir be jo) petražolių
Į puodą įpilti aliejaus ir apkepti svogūnus. Pomidorus nulupti ir sutarkuoti su rupia trintuve. Svogūnams apkepus, įspausti česnako, įberti džiovintų čili pipirų. Po 30 sekundžių pilti trintus pomidorus, įberti raudonėlio ir šliukštelėti ouzo. Patroškinti 5 minutes. Pagal skonį dėti druskos ir pipirų. Tuomet dėti krevetes. Nukelti nuo ugnies, užberti kapotų petražolių. Viską supilti į kepimo indą, apdėlioti pjaustytu kubeliais fetos sūriu ir kepti 200 laipsnių kaitrumo orkaitėje 10 minučių. Valgykite su batonu ar balta šviežia duona. Tiesiog dažykite su duona padažą... Labai skanu :)
įvairių salotų lapų
1 kriaušės
1 melynojo svogūno
gabalėlio sūrio su melynuoju pelėsiu
graikinių riešutų
Užpilui:
4 šaukštų majonezo
2 šaukštų grietinės
petražolių
svogūnų laiškų
balto vyno acto
1 skiltelės česnako
šviežių citrinos sulčių
druskos, pipirų
Visus produktus, skirtus užpilui, sudėti į indą ir sutrinti su blenderiu iki vientisos masės. Paragauti ir pagal skonį dar įdėti, jei ko trūksta. Salotas išdėlioti lėkšteje. Supjaustyti svogūną griežinėliais, išdėlioti ant salotų lapų. Dėti graikinius riešutus. Užpilti truputį salotų užpilo. Nulupti kriaušes, supjaustyti gabalėliais, dėti į lėkštę. Galiausiai supjaustyti sūrį, išdelioti lėkšteje. Dar pašlakstyti užpilo.